De McKenzie methode is een andere naam voor MDT (Mechanical Diagnosis and Treatment). Het is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Dit zijn uw botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren.

Positieve resultaten

De McKenzie methode is bekend geworden door de positieve resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling in benen of armen. Bovendien geeft deze methode ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten, zoals schouder, elleboog, pols, hand, heup, knie, enkel en voet. Specifieke klachten zoals een whiplash, hernia, ischias, slijtage (artrose) en klachten aan nek en schouders (KANS) zijn dan ook goed te behandelen middels deze methode.

Onderzoek

Het traject dat u bij uw McKenzie therapeut doorloopt, begint met een diepgaand, geprotocolleerd onderzoek. Tijdens een intakegesprek worden de klachten duidelijk in kaart gebracht, waarna een uitvoerig bewegingsonderzoek plaatsvindt. Na het onderzoek zal uw therapeut duidelijk kunnen aangeven of uw klacht geschikt is voor behandeling met de McKenzie methode.

Behandelplan

Na een duidelijke diagnose begint de behandeling. Deze is met name gericht op uw zelfredzaamheid. U leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen uw klachten zelf te verbeteren om uw herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast is er aandacht voor de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties.

Onze fysiotherapeuten Chris en Gerrit werken middels de McKenzie methode. Indien na uw eerste afspraak en intake blijkt dat deze methode voor u passend is, zult u met Chris of Gerrit de verdere behandeling doorlopen.