Fysiotherapie Smith Hoofdpijn

Veel mensen ervaren regelmatig hoofdpijn, maar slechts enkelen denken hierbij aan fysiotherapie als een oplossing. Toch kan fysiotherapie in veel gevallen hulp bieden. Hoofdpijn kan allerlei oorzaken hebben. Stress, houding, migraine of stijfheid zijn daar voorbeelden van. In onze praktijk hebben we veel ervaring in het behandelen van hoofdpijn. We kijken niet alleen naar de exacte locatie van de pijn, maar bekijken ook uw houding en specifieke bewegingen. 

Mogelijke oorzaken

Een verkeerde houding is vaak een directe aanleiding voor hoofdpijn. Waarom iemand een verkeerde houding aanneemt heeft echter diverse redenen. Een passieve zithouding geeft extra spanning in de nekspieren, wat hoofdpijn kan geven. Wanneer u veel stress ervaart kan verkramping ook uitstralen naar het hoofd. Als bepaalde bewegingen minder gemakkelijk gaan, bijvoorbeeld door artrose, en gewrichten minder soepel bewegen is hoofdpijn een mogelijk gevolg.

Wat kunt u zelf doen?

Let goed op uw houding tijdens het bewegen en tijdens het zitten. Bij een natuurlijke houding is de onderrug hol, waardoor ook de spierspanning in de nek afneemt. In het dagelijks leven zitten veel mensen vaak met een te bolle rug. Maak daarnaast u nek lang, en hou de kin iets in. Meestal staat de kin te ver naar voren, waardoor uw nek een holle knik krijgt. Is de nek mooi lang, dan staat uw hoofd beter boven uw romp in plaats van ervoor.

Hoe kan fysiotherapie u helpen?

Allereerst is het van belang om te ontdekken wat de oorzaak van uw klacht is. Tijdens uw eerste afspraak gaan we daarom met u in gesprek en doen we enkele testen. Wanneer de oorzaak duidelijk is zoeken we samen naar een oplossing zodat de pijn zo snel mogelijk vermindert. U kunt denken aan algemene fysiotherapie of aan manuele therapie. Het doel van deze therapieën is het beter laten bewegen van de gewrichten en het laten afnemen van spierspanning. Daarnaast is er veel aandacht voor uw houding en/of specifieke bewegingen. Om onder andere klachten als hoofdpijn te verhelpen zijn tevens specifieke methodes ontwikkeld zoals het Mulligan concept en de Watson methode. Onze fysio- en manueeltherapeut Chris heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijn.

Op zoek naar hulp?

Heeft u last van hoofdpijn en wilt u graag hulp? Neem dan contact op met uw huisarts of onze praktijk. Tijdens het intakegesprek bekijken of behandeling middels fysiotherapie voor u passend is.