Fysiotherapie Smith Schouderklachten

De schoudergewrichten behoren tot de meest gebruikte gewrichten van het lichaam. U gebruikt ze voor van alles: opstaan, eten, aankleden, de was ophangen en uw werk. Er zijn dan ook veel oorzaken van schouderklachten. We benoemen hier de vijf meest voorkomende. Er zijn uiteraard nog meer oorzaken van schouderklachten. Maak daarom een afspraak met één van onze fysiotherapeuten of uw huisarts om uw klacht goed te kunnen beoordelen.

Een verkeerde houding

In onze praktijk horen we regelmatig dat patiënten pijn ervaren in de bovenarm. Deze irritatie kan worden veroorzaakt door langdurig zittend of staand werk. Een verkeerde houding,  zowel in zit als in stand zorgt ervoor dat de schouder minder ruimte heeft om te bewegen en geïrriteerd raakt.

Slijmbeursontsteking

Wanneer u een slijmbeursontsteking heeft ervaart u heftige, stekende pijn, vaak boven op uw schouder en in de bovenarm. U kunt uw arm nauwelijks of met moeite gebruiken. Een dergelijke ontsteking ontstaat wanneer u gedurende enige tijd een beweging maakt die uw lichaam niet gewend is. U kunt denken aan het schilderen van een plafond: voor velen een onnatuurlijke houding waarbij de armen een langere tijd krachtig omhoog gehouden worden.

Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit betekent dat uw schoudergewricht eigenlijk te los in de banden zit. De spieren, het kapsel en de banden in uw schouder zijn dusdanig soepel dat de spieren de kop van uw bovenarm niet altijd perfect in de kom kunnen houden. De mobiliteit van gewrichten verschilt per persoon. Wanneer de gewrichten te los zijn noemen we dat hypermobiliteit. Naast hypermobiliteit kan schouderinstabiliteit ontstaan door een ongeluk, door niet goed functionerende spieren maar ook bij specifieke sporten zoals volleybal of tennis. Het betreft in die gevallen veelgebruikte bewegingen waarbij er een disbalans ontstaat tussen de spieren die de kop goed in de kom moeten houden.

Gescheurde pees

Een pees is de aanhechting van de spieren. Deze hechten de spieren aan uw botten vast. Als een pees gescheurd is kunt u een bepaalde beweging niet meer (goed) maken. Zo’n scheurtje ontstaat bijvoorbeeld bij een val, na een ongeluk of tijdens het sporten. Een pees kan ook langzamerhand scheurtjes vertonen, bijvoorbeeld door langdurig herhaaldelijk werk en het natuurlijk ouder worden van het lichaam. U hoeft dus niet altijd een trauma gehad te hebben. Handelingen die eerder eenvoudig waren zijn nu moeilijker. Door deze en/of omliggende spieren sterker te maken kunnen de pezen herstellen. Mocht de pees niet goed herstellen dan is mogelijk een operatie nodig. Dit wordt altijd overlegd met u en een orthopeed.

Slijtage (artrose)

Artrose ontstaat doordat kraakbeen, wat ervoor zorgt dat gewrichten soepel bewegen, verdwijnt. Dit veroorzaakt pijn, u kunt uw arm niet helemaal meer omhoog tillen en veel mensen horen bij het bewegen een vervelend krakend geluid. Om uw schouder te kunnen blijven gebruiken is het belangrijk de spieren rondom de schouder te trainen. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is dan ook in beweging blijven zodat de spieren sterk blijven.

Wat kunt u zelf doen?

Een eerste en veelvoorkomende reactie bij pijnklachten is om het betreffende gebied zoveel mogelijk te ontlasten. Dit is vaak niet nodig. Door uw schouders te ontlasten worden de spieren minder sterk en is herstel soms lastiger. Daarnaast heeft u de kans dat u door compensatie andere pijnklachten ontwikkelt. Houdt uw pijngrens goed in de gaten, forceer niets, maar probeer uw schouder zoveel mogelijk te blijven bewegen. Twijfelt u? Neem dan contact met ons op voor advies.

Hoe kan fysiotherapie u helpen?

Onze fysiotherapeuten kunnen u goed helpen bij schouderklachten. Tijdens de eerste afspraak gaan we met u in gesprek en doet u onder begeleiding enkele makkelijke oefeningen waarbij de fysiotherapeut uw bewegingen goed bekijkt. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit algemene fysiotherapie, manuele therapie, Dry needling, het Mulligan concept en/of Shockwave Therapie. Onze fysiotherapeut Gerry heeft zich onder andere gespecialiseerd in schouderklachten.