Er zijn veel oorzaken van hand- en polsklachten. Denk aan een kneuzing na een val, slijtage of een peesontsteking. De hand- en pols zijn nauw met elkaar verbonden en zijn complex. Onze fysiotherapeut Gerry heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van de hand, vingers en pols. In 2016 heeft zij de opleiding tot handtherapeut afgerond. Afhankelijk van de oorzaak van de pijnklachten en uw wensen stellen we een passend behandelplan op. 

Na een ongeluk

In het geval van een ongeluk richten we ons op het opnieuw gebruiken van de gehele hand, met dezelfde kracht en flexibiliteit als voor de beschadiging. De behandeling kan deels bestaan uit het aanmeten van een spalk of brace. Daardoor krijgen spieren en pezen rust om te herstellen. Wanneer u voor het herstellen van een breuk enkele weken gips heeft gedragen zijn de spieren daarna vaak zwakker en is uw gewricht is stijf. Handtherapie kan u helpen uw kracht in uw hand weer terug te krijgen met tegelijkertijd een soepele pols en hand.

Slijtage (artrose)

Wanneer er sprake is van artrose richt de behandeling zich op het voorkomen van verdere artrose en het omgaan met de bestaande klachten. Mogelijk heeft u baadt bij een brace die u kan dragen gedurende de dag of juist de nacht. De handtherapeut bekijkt ook uw dagelijkse leven met u mee, welke handelingen geven pijn? Kan het mogelijk op een andere manier waardoor de pijn afneemt? Daarnaast kunnen we de spieren rondom de gewrichtjes trainen. Sterkere spieren kunnen nieuwe klachten helpen voorkomen.

Peesontsteking

Door verkeerd of herhaaldelijk gebruik van uw hand of pols kan een peesontsteking ontstaan. De handfysiotherapeut maakt mogelijk een brace voor u, waardoor de pees kan rusten. De ontsteking moet op deze manier eerst verminderen en uiteindelijk helemaal over gaan. Dit kan enige tijd duren! Daarna is het belangrijk om herhaling te voorkomen. Hoe is de peesontsteking ontstaan? Kunnen we bepaalde bewegingen anders gaan uitvoeren bijvoorbeeld tijdens het werk? Preventief wordt op deze manier met u besproken wat u het beste kan doen zodat uw klacht niet weer terug keert.

Carpaal Tunnel Syndroom

Bij het Carpaal Tunnel Syndroom krijgen zenuwen in de onderkant van de handpalm te weinig ruimte, wat een tintelend gevoel geeft. Om de tinteling te verminderen kan de fysiotherapeut een brace op maat aanmeten. Daarnaast ontvangt u adviezen hoe u bij alledaagse bezigheden uw hand en pols het beste kunt belasten om de druk te verminderen. Wanneer het niet verbetert kunt u terecht bij een chirurg die operatief meer ruimte creëert zodat u van uw klachten af bent. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig en dit gaat via de huisarts.

Contact

Vragen? Neem contact met ons op via het contactformulier, de mail of telefoon.