HandtherapiePijn in uw hand, pols of vingers maken veel dagelijkse bezigheden moeilijker. Wellicht laat u vaak iets vallen of voelt u tintelingen in de vingers. Handen zijn complexe lichaamsdelen en er zijn vele oorzaken van pijnklachten. Hieronder leest u de meest voorkomende. Onze fysio- en handtherapeut Gerry heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van hand- en polsklachten. Bij het behandelen van deze klachten richten we ons op pijn verminderen, het soepel en krachtig maken van hand, pols en vingers.

Artrose (slijtage)

Artrose zorgt ervoor dat uw vingers vaak stijf zijn, vooral in de ochtend. U kunt uw vingers moeilijk bewegen, zo kan het pijnlijk zijn om een kopje koffie op te pakken, een doekje uit te wringen of een pagina om te slaan. Er kan zwelling ontstaan, bobbeltjes bij uw gewrichtjes in de vinger of u merkt dat uw hand minder sterk is. Ook pijn in de duimmuis kan een symptoom van artrose zijn.

Wat kunt u zelf doen?

Ook al is beweging soms pijnlijk, we adviseren u om de vingers niet geheel te ontlasten. Bewegen helpt, hierdoor worden de gewrichten soepeler. Let echter goed op uw eigen pijngrens.

Letsel na een ongeluk

Een val die wordt opgevangen met de handen kan een kneuzing of botbreuk veroorzaken. Daarnaast is een ski-duim of een blessure van een balsport zoals volley- of handbal een vaak voorkomende klacht. Bij een kneuzing ervaart u pijn rondom een gewricht en ontstaat er een zwelling. Een kneuzing en de behandeling van een breuk (bijvoorbeeld gips of een operatie) zijn van invloed op het functioneren van de hand en pols. Zo kan uw hand stijf worden of kracht verliezen. Handtherapie kan u helpen uw kracht en flexibiliteit te herstellen. Wanneer een pees doorgesneden is kunt u één van de vingers niet meer buigen of strekken.  Nadat de pees operatief hersteld wordt, is handtherapie ook belangrijk voor een optimaal herstel.

Wat kunt u zelf doen?

Bij een kneuzing is het belangrijk te blijven bewegen, maar hierbij niets te forceren. Bij verdenking van een breuk dient u contact op te nemen met uw huisarts.

Peesontsteking

De oorzaak van een peesontsteking is vaak overbelasting door een herhalende beweging. Ook komen dergelijke ontstekingen vaker bij vrouwen voor, omdat het lichaam door hormoonwisselingen meer vocht vasthoudt.

De ziekte van Quervain

De ziekte van Quervain is een specifieke peesontsteking, die zich in de duim uit. Een peesontsteking geeft een stekende pijn. Ook een zogenaamde triggervinger wordt veroorzaakt door een peesontsteking. Bij een triggervinger kunt u uw vingers niet soepel bewegen, het kootje lijkt vast te zitten. Buigen en strekken gaat moeilijk en gaat vaak gepaard met stekende pijn.

Wat kunt u zelf doen?

Vermijd herhalende bewegingen, maar blijf uw hand wel gebruiken. Let er op dat u bepaalde handelingen of houdingen aanpast, om de pees te ontlasten. Uw pees heeft rust nodig om te kunnen herstellen.

Carpaal Tunnel Syndroom

Bij het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) krijgen zenuwen in de onderkant van de handpalm te weinig ruimte. Ze zitten als het ware knel in een tunnel in de pols. Dit kan veroorzaakt worden door hormonen, ouderdom of na een polsbreuk. Een gevolg hiervan is een tintelend gevoel in uw wijs- of middelvinger of duim. Na verloop van tijd heeft u mogelijk minder kracht in de hand. Veel mensen met CTS hebben het gevoel ’s nachts te moeten wapperen met hun handen om de tintelingen te verminderen.

Wat kunt u zelf doen?

Om de tinteling en pijn te verminderen kunt u de manier waarop u bepaalde, belastende, handelingen uitvoert aanpassen. De handtherapeut kan u hierbij adviseren.

Hoe kan handtherapie u helpen?

Door middel van behandeling en oefeningen kunnen veel pijnklachten verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Soms is het nodig om een spalk te maken om bepaalde gewrichten rust te geven of te ondersteunen. Gerry Dillingh is gespecialiseerd in het behandelen van hand- en polsklachten. Bekijk hier welke behandeling u kan helpen.

Contact

Vragen? Neem contact met ons op via het contactformulier, de mail of telefoon.