Home 5 Uw klacht 5 Rugklachten
Rugklachten

Voor het behandelen van rugklachten is het belangrijk om te weten waar de pijn vandaan komt. Enkele mogelijkheden zijn klachten vanuit de tussenwervelschijf, vanuit de spieren of door artrose. Elke klacht geeft weer andere symptomen. Zodra we weten wat de pijnbron is, passen we hier onze behandeling op aan. Hieronder een paar voorbeelden, maar er zijn meer mogelijkheden wat uw pijnklachten veroorzaakt.

Pijn veroorzaakt door tussenwervelschijven

Pijn vanuit een tussenwervelschijf wordt vaak veroorzaakt door veel zitten en een verkeerde houding in het dagelijks leven. Bij een natuurlijke houding is de rug licht hol. Door ons werk en gewoontes zitten veel mensen in het dagelijks leven met een bolle rug. Daardoor verandert de druk op de tussenwervelschijf. Mensen met dergelijke klachten zijn vaak ’s ochtends erg stram en kunnen zich moeilijk omdraaien in bed. Andere klachten zijn moeite hebben met opstaan uit een stoel, lang zitten of de veters strikken. Soms schiet de pijn er ineens in, vaak met een gebukte houding zoals bij het uitruimen van de vaatwasser. De pijn kan in uw rug zitten, maar ook uitstralen naar uw benen. Wanneer de schade van uw tussenwervelschijf toeneemt, kan er een hernia ontstaan.

Spierrugklachten (ischias)

Een andere oorzaak van rugpijn is spierverkramping. De zenuw vanuit de rug loopt door de bilspier naar onze benen. Als een spier in de bil verkrampt, komt de zenuw klem te zitten wat veel pijn geeft. Deze pijn kan ook uitstralen naar het been.

Artrose

In de rug zitten aan elke wervel ook twee gewrichten die de wervels met elkaar verbinden. Deze gewrichten heten facetgewrichten. Het is mogelijk dat hier artrose (slijtage) ontstaat. Dit kan pijn geven bij u in de rug. Artrose gaat niet over, maar behandeling door een fysiotherapeut kan uw pijnklachten verminderen of doen overgaan.

Wat kunt u zelf doen?

Om uw klachten niet erger te maken is het altijd goed om uw eigen grenzen in de gaten te houden. Over het algemeen geldt bij rugklachten dat het goed is om te gaan wandelen. Liever wat vaker dan in één keer heel ver. Met lopen beweegt u uw gewrichten in de rug en de tussenwervelschijven wordt op de juiste manier belast. Daarnaast zijn er losmakende oefeningen die u zelf kunt uitvoeren thuis. Deze kunt u krijgen bij uw fysiotherapeut.

Hoe kan fysiotherapie u helpen?

Door enkele testen te doen kunnen we achterhalen waar de pijn vandaan komt. Daarna stellen we samen met u een behandelplan op. Wanneer uw klachten veroorzaakt worden door verkramping is een mogelijke behandeling spiermassage of manuele therapie. Voor klachten vanuit de tussenwervelschijf kan behandeling bestaan uit het verbeteren van de strekking van uw onderrug en uw houding. De McKenzie methode is hierbij zeer geschikt. Soms moet uw rug ook sterker gemaakt worden om uw rug te ondersteunen. Daarvoor hebben we onze oefenzalen voor medische fitness. Eventueel is het Mulligan concept voor u ook een mooie manier om van uw pijnklachten af te komen. Uw fysiotherapeut start de behandeling op maat na een intake gesprek en onderzoek.

Onze fysiotherapeut Chris is manueel therapeut, gespecialiseerd in de behandeling van rugklachten en gecertificeerd in de behandeling middels de McKenzie methode. Ook Gerrit is inmiddels gespecialiseerd in de McKenzie methode.

Hulp nodig?

Heeft u een pijnklacht of een vraag waar u op onze site geen antwoord op hebt gevonden, neem dan gerust contact met ons op. Wij geven u binnen 2 werkdagen een reactie.
× Hoe kan ik u helpen?