Fysiotherapie Smith rugklachten

Voor het behandelen van rugklachten is het belangrijk om te weten waar de pijn vandaan komt. Enkele mogelijkheden zijn klachten vanuit de tussenwervelschijf, vanuit de spieren of door slijtage. Ieders klacht geeft weer andere symptomen. Zodra we weten wat de pijnbron is, passen we hier onze behandeling op aan.

 

Pijn veroorzaakt door tussenwervelschijven

Pijn vanuit een tussenwervelschijf wordt vaak veroorzaakt door veel zitten en een verkeerde houding. Bij een natuurlijke houding is de rug hol. Door ons werk en gewoontes zitten veel mensen in het dagelijks leven met een bolle of te rechte rug. Daardoor verandert de druk op de tussenwervel. Mensen met dergelijke klachten zijn vaak ’s ochtends erg stram en kunnen zich moeilijk omdraaien in bed. Andere klachten zijn moeite hebben met opstaan uit een stoel, lang zitten of de veters strikken. Soms schiet de pijn er ineens in, vaak met een gebukte houding zoals bij het uitruimen van de vaatwasser. De pijn kan in uw rug zitten, maar ook uitstralen naar uw benen.

Wat kunt u zelf doen?

Blijf vooral bewegen. Ons advies is om regelmatig te wandelen omdat dit uw ruggengraat in de natuurlijke positie brengt. Let op dat u rechtop zit en dat u niet te lang achter elkaar zit. Daarbij geldt dat u niets moet forceren en uw eigen pijngrens goed moet bewaken.

Spierrugklachten (Ischias)

Een andere oorzaak van rugpijn is spierverkramping. De zenuw vanuit de rug loopt door de bilspier naar onze benen. Als een spier in de bil verkrampt komt die zenuw klem te zitten wat veel pijn geeft. Deze pijn kan ook uitstralen naar het been.

Wat kunt u zelf doen?

Om uw klachten niet erger te maken is het belangrijk dat u uw spieren voldoende ontspant. Blijf vooral bewegen maar houdt uw grenzen in de gaten en ga daar niet overheen.

Hoe kan fysiotherapie u helpen?

Door enkele testen te doen kunnen we achterhalen waar de pijn vandaan komt. Daarna stellen we samen met u een behandelplan op. Wanneer uw klachten veroorzaakt worden door verkramping is een mogelijke behandeling spiermassage of manuele therapie. Voor klachten vanuit de tussenwervel kan behandeling bestaan uit het verbeteren van de strekking van uw onderrug en uw houding. De McKenzie methode is hierbij zeer geschikt.

Onze fysiotherapeut Chris is manueel therapeut, gespecialiseerd in de behandeling van rugklachten en gecertificeerd in de behandeling middels de McKenzie methode. Ook Gerrit is inmiddels gespecialiseerd in de McKenzie methode.